Úvod » Blog » Česká udržitelná móda LOTIKA

Česká udržitelná móda LOTIKA

Česká značka udržitelné módy LOTIKA Vám přináši oblečení a módní doplňky z kvalitních přírodních materiálů. Na výrobu našeho oblečení používáme lněné a konopné látky vyráběné pouze v Evropě. Len a konopí jsou původní textilní suroviny, které umíme v Evropě vypěstovat i zpracovat. Vše šijeme v malé šicí dílně v podhůří Krkonoš.

Tašky Lotika

Lotika drží krok s přírodou

Zrod české značky Lotika je spojen pocitem sounáležitosti s přírodou a prostředím ve kterém žijeme. Kvalitní materiály s vynikajícími přirozenými vlastnostmi a pohodlné střihy Vás budou provázet každý den.

Ruční výroba

Každý kousek oblečení i doplňku pochází z malé šicí dílny v Podkrkonoší, kde jej s láskou a náležitou péčí pro Vás ušily šikovné české švadlenky.

Kvalitní přírodní materiály....konopí, len, ovčí plsť, kůže 

K výrobě oblečení používáme měkčené lněné a konopné látky, které se vyznačují pevností, dlouhou životnosti. Jsou přirozeně hypoalergení, antibakteriální a termoregulační, v zimě hřejí v létě chladí a navzdory předsudkům na omak příjemné a měkké.

Ekologie a Udržitelnost

Šijeme z původních lokálních surovin, které se pěstuji v Evropě a nemusí se dovážet přes půlku světa. Spotřeba vody i energie je u těchto surovin menší než u konvenční bavlny. Zkrátka platí že pokud upřednostníte přírodní výrobky, tak Vám budou nejen skvěle sloužit, ale ulevíte tím i planetě.

Styl & DESIGN

Máme snahu o nadčasový design a současně dbáme na osobitý styl. Najdete ho ve velkém výběru barev a různých střihů, který bude slušet právě Vám.

 

ZAČÁTEK CELÉHO PŘÍBĚHU - Šaty pro maminku a dceru

  • Tak toto jsou šaty, které stály na počátku celé historie značky Lotika.
  • Designově se po letech již liší od úplně původního modelu, ale hlavní myšlenka v nich stále zůstává zachována - lásku k přírodě předávat i naší nové generaci.
  • Materiál také za ty roky prošel mnoha vylepšeními - pár metrů první látky jsme nakoupili v maloobchodě.
  • Dnes si látky a barevné odstíny necháváme vyrábět na zakázku u evropských výrobců, využíváme 100% lněné látky s certifikací OEKO TEX standard 100.
lněné šaty pro maminky a dcery Dětské lněné šaty

 

Jak a proč vznikla značka lotika?

Na podrobnosti se zeptáme přímo té nejpovolanější. Jedné z navrhářů a tvůrčí postavy značky - Katky Košátkové.

Proč Lotika?

Celý vznik značky je tak trochu náhoda. Už delší dobu se snažíme s manželem přemýšlet o tom co kupujeme a jaký dopad to má na prostředí ve kterém žijeme. Při výběru oblečení dáváme přednost přírodním materiálům, které navíc mají výborné vlastnosti. Už je to nějaký čas, co před cestou na dovolenou jsem chtěla pohodlné lněné šaty....znáte to, když hledáte něco o čem mate představu jak by to asi mělo vypadat. Není tak velkým překvapením, že jsem podobné šaty nikde nenašla a tehdy mého muže poprvé napadla myšlenka si je prostě ušít. Výsledkem jsem byla nadšená a nejen já. Celé rodině se šaty ze 100% lnu v krásné starorůžové barvě moc líbily a nejvíc okouzlená byla naše malá dcerka, která prohlasila že by je chtěla mít taky a dodala ,,maminko prosím ale ať jsou úplně stejné´´ a to nás vlastně přivedlo na myšlenku o šatech pro maminku a dceru, které se stali prvotinou a položily základ vzniku naši značky Lotika.

Kde berete inspiraci pro design oblečení?

Inspirace vždy vzniká v procesu....jako jeden příklad můžu uvést, že po ušití mé nejoblíbenější áčkové sukně jsem zjistila že mi k ní chybí ideální svršek, a tak přišlo na řádu lněné tílko a naše univerzální oboustranné tričko. Šijeme módu pro běžné nošení, takže tam není potřeba ničím šokovat. Rozhodující je pro mě praktičnost a jednoduchost. Střihy se snažíme maximálně promýšlet, aby bylo oblečení pohodlné, univerzální a dobře se navzájem kombinovalo. Ale ani nepopírám, že tím hlavním motivem je vymýšlet, co bych sama nosila a co mi v šatníku momentálně chybí. A že toho teda je ještě hromada (smích)! 

Zmiňujete udržitelnou módu. Co to pro Vás znamená?

Udržitelnost byla pro mě hlavním motem při vzniku značky Lotika. Pod udržitelnou módou si představuji produkty, které jsou vyrobeny z lokálních materiálů, které jsme schopni vypěstovat a zpracovat v Evropě. Využíváme pouze přírodní materiály jako je len, konopí, vlna či kůže. Naše produkty by neměly zatěžovat přírodu při svém vzniku, ani při své likvidaci. Ať se nám to líbí nebo nelíbí, každý produkt jednou doslouží a je potřeba, aby za sebou zanechal co nejmenší ekologickou stopu. Přírodní materiály mají přirozenou schopnost rozkladu. Na udržitelnost je spousta pohledů a názorů. V poslední době se mi zdá, že je to více marketingový slogan než cokoliv jiného.

Co byla největší výzva?

Nejvíce jsme se asi natrápili s výběrem kvalitních látek pro výrobu lněného oblečení. Tuto oblast jsme ze začátku nejvíce podcenili. Vypadalo to velmi snadno. Oslovili jsme několik velkoobchodů, vybrali látky ze kterých budeme šít a poslali jsme objednávky. Látky dorazily, ale časem se objevovalo více a více problémů. Některé látky se ukázaly jako dost kazové, u jiných látek jsme měli problémy se stálostí barevných odstínů při různých objednávkách, problémem bylo i chybějící nebo mizerně provedené vysrážení látek a docházelo tak k nadměrnému sražení oblečení po vyprání a podobně. Proto jsme odešli od velkoobchodů a začali spolupracovat přímo s výrobci. Po několika letech vývoje a postupných úprav máme konečně látky, na jejichž kvalitu se můžeme spolehnout. Zároveň máme i jistotu, že využíváme látky vyrobené opravdu v Evropě.

Vaše tašky jsou vyráběny i s doplňky z pravé kůže. Není to problém pro Vaše zákazníky?

Máte pravdu, že hodně mezinárodních značek se postupně distancuje od výroby z pravých kůží. My si ale nemyslíme, že toto je rozumná cesta. Naopak výroba veganské kůže může mít daleko větší dopad na ekologii než zpracování pravé kůže. A to jak ve fázi výroby, tak i likvidace produktu. Na výrobu využíváme pouze kůže z EU, kde podléhají přísným regulím zpracování. Nepoužíváme žádné kůže z exotických zvířat. Navíc mnoho zákazníků si neuvědomuje, že kůže vznikají jako druhotný produkt při zpracování masa. Je s tím samozřejmě spojeno spousta etických otázek. Ale zjednodušeně řečeno, je lepší kůži vyhodit, nebo z ní vytvořit něco krásného?  Mimochodem, i životnost produktů z pravé kůže je několikanásobně vyšší než je tomu u kůži veganských. 

Kdo jsou Vaši zákazníci?

Naše produkty prodáváme pouze konečným zákazníkům přes naše eshopy. V rámci svého podnikání provozujeme i velkoobchod s módou, ale prostřednictvím tohoto kanálu značku Lotika nenabízíme. Vzhledem k vysokým nákladům tam není prostor pro velkoobchodní slevy a aktuálně jsme schopni všechnu naši výrobní kapacitu vyprodat maloobchodně. Také není našim cílem udělat z této značky masovou záležitost. Důležitější je pro nás spokojený zákazník, kterému můžeme garantovat kvalitu u každého vyrobeného kousku.

Můžete srovnat českého a zahraničního zákazníka nakupující Vaši značku?

Těžko posuzovat konkrétní motivy zákazníků, ale myslím že český zákazník si cestu k udržitelné módě zatím hledá. Aktuálně proto jde většina naší produkce do zahraničí. U nás je tendence o udržitelnosti hodně mluvit, ale faktem je že většinová společnost pořád upřednostňuje v módě kvantitu před kvalitou. Je tedy otázkou jak moc se dá nazvat ekologickým a udržitelným produkt který je sice z biobavlny, ale putuje k nám přes půlku světa kde je masově vyráběn ve stejné továrně v Bangladéši jako klasická fast fashion.

Není problémem cena?

Určitě ano. To je jeden z důležitých motivů zákazníků při nákupu oblečení. A situace s cenou bude v nejbližší době spíše horší. Před rokem byla běžná dodací lhůta látek 3-4 týdny, dnes látky musíme objednávat 4-5 měsíců předem a ani netušíme, jakou cenu za ně zaplatíme. Výhodou asijské výroby stále zůstávají nížší ceny surovin, nízké požadavky na férové pracovní prostředí a ekologii při výrobě, dumpingové ceny práce a podobné vlivy. Kdybychom si naše produkty nechali vyrobit v Asii, tak celkové náklady na hotový výrobek včetně dopravy jsou nižší než dnešní cena materiálu, který nakupujeme lokálně. To už je velký rozdíl.

Proč to tedy neuděláte? Nabídnete tak zákazníkům udržitelnou módu za přijatelnou cenu.

K tomu jsem se již vyjadřovala, podle mě nemůže být udržitelnou módou nazývána výroba oblečení na druhém konci světa. Tento obchodní model přenecháme jiným módním značkám a budeme se věnovat své lokální výrobě.

Prozradíte nám více o fotografiích Vaši kolekce?

Naše produkty si fotíme sami buď v našem ateliéru, ale ještě častěji přímo v prostředí, které je typické pro naše produkty. Přírodní oblečení prostě patří do přírody.

Na co nového se můžeme ve Vašich kolekcích těšit?

Nechte se překvapit. Již brzy (doufám) představíme kolekci lněného bytového textilu. Při vývoji látek na oblečení jsme se občas dostali do slepé uličky a vznikly tak látky, které nebyly na oblečení úplně použitelné. Ale ukázalo se následně, že jeden typ látky se svoji strukturou výborně hodí pro použití na bytový textil. Už v tom doma spíme přes půl roku a zatím jsem stále nadšená. Zbývá už jen drobnost, vyřešit kapacitní problémy u výrobce látky...

DO ČESKÉ KRAJINY PATŘÍ ŘEPKOVÉ NEBO LNĚNÉ POLE?

lněná móda

 

Lněné šaty lotika

  • Vyrobeny ze 100% lněné tkaniny certifikované podle ekologické normy OEKO-TEX Standard 100.
  • Vyráběny podle českých velikostních tabulek - již žádné problémy se správným výběrem velikosti.
  • Krásné letní pastelové barvy.
Lněné zavinovací šaty Lněné maxi šaty dlouhé lněné šaty Lněné šaty lotika

 

Lněné sukně lotika

  • Sukně ze 100% lněné tkaniny certifikované podle OEKO TEX standard 100.
  • Co nám zde ještě chybí? Asi nějaká sexy mini sukně. Jen co mě osloví kreativní můza, tak se zde objeví 😃.
Lněná maxi sukně Lněná midi sukně Lněná zavinovací sukně Krátká zavinovací sukně

 

Konopné šaty lotika

  • Novinkou v sortimentu je oblečení ze 100% konopí.
  • Po 3 letech vývoje konopných látek jsme konečně spokojeni s výsledkem a můžeme nabídnout tento úžasný materiál i našim zákazníkům.
  • Konopí opět pochází od evropského výrobce.
Konopné šaty lotika konopné maxi šaty

 

Lněná trička a tílka lotika

  • Co si vzít v létě k lněné sukni?
  • Třeba bavlněné tričko z oblíbených německých eshopů? Hmmm....  A co takhle české lněné tričko nebo tílko?
  • Opět vyrábíme ze 100% lnu certifikovaného podle OEKO TEX Standard 100.
  • Barevné odstíny jsou vyráběny na zakázku a máte tak jistotu, že odstín barvy trička bude odpovídat odstínu barvy sukně. Ale kdo by nosil oblečení ve stejné barvě 😃.
Lněné tílko Lněné tričko

 

Plstěné a kožené Tašky lotika

  • Krásná lněná sukně, k tomu úžasné lněné tričko a hurá vyrazit na pláž.
  • Jenže do čeho si sbalit své drobnosti?
  • Tak vznikly naše designové tašky z přírodních materiálů.
  • Tašky jsou ručně vyráběné z přírodní vlněné plsti. Tento materiál tašce dodává thermoizolační vlastnosti. Nanuky Vám tak v létě na pláži vydrží déle.
  • Ucha tašky vyrobeny z pravé, ručně mořené kůže.
  • Nejnovějším přírůstkem v sortimentu je celokožená nákupní taška.
Plstěná nákupní taška Kožená nákupní taška Termoizolační nákupní taška vlněná Dámský shopper

Na blog